Ολοκληρώθηκε η παράδοση προς χρήση του έργου της αποκατάστασης και συντήρησης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πισσίων (ΜαηΘανάσης) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας στον ορισθέντα προς τούτο, υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονύσιο, εφημέριο Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πισσίων, π. Αγησίλαο Ρίζο, ως εκπρόσωπο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Πισσίων.

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, γνωστός και ως Μαηθανάσης λόγω του εορτασμού του στις 2 Μαΐου (ανακομιδή λειψάνων Αγ. Αθανασίου του Αλεξανδρείας), είναι κτισμένος σε δασώδη περιοχή στις παρυφές του οικισμού των Πισσίων.
1
Ο ναός είναι κατάγραφος με καλής τέχνης παραστάσεις λειτουργικού περιεχομένου, αφηγηματικές σκηνές, μεμονωμένες μορφές και ποικίλα διακοσμητικά θέματα.

Σύμφωνα με επιγραφή στο δυτικό μέτωπο του ανατολικού σφενδονίου, τις τοιχογραφίες αγιογράφησε το έτος 1638 ο Θηβαίος ιερομόναχος Σεραφείμ Κουλούρης. Πρόκειται για το μοναδικό μέχρι σήμερα γνωστό έργο του συγκεκριμένου αγιογράφου.

Στοιχείο σημαντικό επίσης για την ιστορία του ναού αποτελεί η ανεύρεση δύο μαρμάρινων υστεροβυζαντινών πλακών που φέρουν ανάγλυφο διάκοσμο, ο οποίος ανάγεται στον 13ο αι.

Το μνημείο, υποστηριζόμενο με πυκνό σύστημα ξύλινων υποστυλώσεων και αντιστηρίξεων, κινδύνευε με ολική κατάρρευση.
2
Για την αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών, οικοδομικών και αισθητικών προβλημάτων, το έτος 2007, επί Δημοτικής αρχής Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη, ξεκίνησαν οι διαδικασίες και συντάχθηκε μελέτη από το μελετητικό γραφείο του αρχιτέκτονα μηχανικού κ. Δημ. Κουτσογιάννη, με ενέργειες και χρηματοδότηση του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και επίβλεψη μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με συντονιστή όλων των ενεργειών τον μηχανικό του Δήμου κ. Γεώργιο Ζόγκα.

Μελέτη συντάχθηκε και για τη συντήρηση του ζωγραφικού του διακόσμου από τις συντηρήτριες αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κ. Ηλ. Αλεξοπούλου – Πάρλα και Α. Ηλιοπούλου.

Την επιμέλεια της μελέτης ανέλαβε η κ. Κλ. Παπάζογλου, μόνιμη συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
3
Η μελέτη εγκρίθηκε το 2010 από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού.

Με συντονισμένες ενέργειες από κοινού του Δήμου και της πρώην 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το έργο «Επείγουσες στερεωτικές εργασίες στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου και στον περιβάλλοντα χώρο του στα Πίσσια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων Ν. Κορινθίας», προϋπολογισμού 340.000€, εντάχθηκε το 2013 στο ΕΣΠΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων” και εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
4
Οι εργασίες διήρκεσαν από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Από πλευράς εκτέλεσης έργου την επίβλεψη είχαν οι:
Σιδηρόπουλος Νικόλαος – Πολιτικός μηχανικός, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων & Μελετών ΕΦ.Α. Κορινθίας,
Παπανικολάου Αικατερίνη – Αρχιτέκτων μηχανικός,
Μποσμή Ευαγγελία – Αρχιτέκτων μηχανικός,
Νικηφόρου Ελένη – Αρχαιολόγος
με υπεύθυνη έργου την Αγρέβη Μαρία – δρ. Αρχαιολόγος ΕΦ.Α. Κορινθίας
και συντονιστή από πλευράς Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων τον Ζόγκα Γεώργιο – διπλ. Μηχ. Μηχανικό, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου.

Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου έχει χαρακτηρισθεί με ΦΕΚ, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως βυζαντινό μνημείο.

Με την ολοκλήρωση του έργου αποκαταστάθηκε ο σημαντικός για την ιστορία της περιοχής Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου (ΜαηΘανάσης) και αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία ένα μνημείο πλήρως ανακαινισμένο, στερεωμένο, λειτουργικό και προσβάσιμο.

Ο Ναός θα παραμένει ανοικτός για προσκύνημα σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ορίσει το αρμόδιο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγ. Παρασκευής Πισσίων από το οποίο τακτοποιούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να τελεσθούν και τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονύσιο, μετά την εορταστική Πασχαλινή περίοδο.

Για την τελετή των θυρανοιξίων θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση από τους αρμόδιους για την λειτουργία του Ναού.