Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 στις 08:30π.μ. στο Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων η καθιερωμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας Δρ.Βασίλειος Σαμαράς και ο Εκδότης – Δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας “Νέα Κρομμυώνα” (και πλέον και Συγγραφέας) κ.Νίκος Δενδρινός.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση από την εκπαιδευτικό κα.Μαρία Γεωργούση του Μηνύματος του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Νίκου Φίλη για την επέτειο του “ΟΧΙ”.
Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός κα.Χαρά Αψαθά ανέγνωσε το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων για την ανάδειξη της Σημαιοφόρου και των 5 παραστατών, καθώς και για την απονομή των Βραβείων και Αριστείων στους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολικού Έτους 2014-2015. Ο Διευθυντής του σχολείου στη συνέχεια παρέδωσε τη Σημαία του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων στη Σημαιοφόρο και τα αριστεία και βραβεία στα παιδιά που διακρίθηκαν. Ακολούθως αναγνώστηκε η λίστα με τους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015.
Στη συνέχεια ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κα.Αγγελική Λάμπρη με μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις. Διαβάστηκαν ποιήματα, το χρονικό των γεγονότων, ακούστηκαν τραγούδια διανθισμένα με προβολές σύντομων βίντεο, ενώ διαδραματίστηκε και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο σε διασκευή του έργου του Δημητρίου Ψαθά “Οι πιτσιρίκοι”.
Στο τέλος της εκδήλωσης, σε ένα σύντομο χαιρετισμό, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων κ.Κώστας Μυλωνόπουλος ευχαρίστησε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, που μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς διοργάνωσαν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και υπενθύμισε τη γνωστή ρήση πως “κάθε λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”.
(σ.σ.: αποδίδεται στον Αμερικανό φιλόσοφο George Santayana βιβλίο “Life of reason – the phase of human progress” -1905, όμως και οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έχουν πει παρεμφερείς φράσεις, όπως *ΟΛΒΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΧΕ ΜΑΘΗΣΙΝ* – Ευριπίδης από Σαλαμίνα, Δηλαδή ευτυχισμένοι όσοι από την ιστορία τους έχουν μάθει ή *Τα μέλλοντα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος όμοια με όσα έχουν γίνει*Αριστοτέλης από Στάγειρα).
Δυστυχώς παρότι ο ελληνικός πολιτισμός, ένας από τους 3 αρχαιότερους στον κόσμο, έχει τόσα θαυμαστά επιτεύγματα να επιδείξει όταν το έθνος πορευόταν ενωμένο υπό τον κοινό σκοπό, μόλις εμφιλοχώρησαν οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι έριδες, κατέληγε στις μελανές σελίδες της ιστορίας του. Οι ίδιοι συναγωνιστές του έπους του ΄40 στα βουνά της Αλβανίας, μετατράπηκαν ύστερα από λίγο σε αγωνιστές της αντίστασης, αλλά και σε δοσίλογους και μαυραγορίτες και λίγο αργότερα αλληλοεξοντώνονταν στα χρόνια του εμφυλίου.
Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, συμβαίνει συνεχώς, από τα χρόνια της αρχαιότητας εκεί που φυλούσαμε Θερμοπύλες, υπήρχε κι ο Εφιάλτης, ενώ και το σύγχρονο Ελληνικό κράτος στην ίδρυση του μετά την Επανάσταση του 1821 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του πρώτου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στο χέρι το δικό μας είναι να διδαχθούμε από την ιστορία και το Έπος του “ΟΧΙ” που τιμήσαμε σ΄ αυτή την εκδήλωση, για να μη χρειαστεί η δική μας ή οι επόμενες γενιές να την ξαναζήσουν.

progr-s ph27-10-2015-03 ph27-10-2015-27 ph27-10-2015-38

 

 

 

 

 

 

 

Ιστοσελίδα: http://lykeioagiontheodoron.blogspot.gr/

Ανάρτηση εκδήλωσης: http://lykeioagiontheodoron.blogspot.gr/2015/10/28-1940-2015-2016.html

Φωτογραφικό άλμπουμ: https://picasaweb.google.com/106230238972902945326/27Oct

(οι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία στα πρόσωπα των παιδιών, σύμφωνα με τους κανόνες δημοσίευσης φωτογραφιών που ισχύουν για τις σχολικές ιστοσελίδες)